Který bonbón je pro vás tím pravým? Máte rádi čokoládové nebo dáte přednost zdravější variantě s vitamíny a výtažky z bylinek? Poradíme vám, podle čeho si bonbóny vybírat.
- Michaela, redaktorka Heureka.cz
- Doba čtení: 4 minuty
Druhy bonbónů
Tvrdé bonbóny
Tvrdé bonbóny se nežvýkají, pouze cumlají. Vyrábějí se v mnoha příchutích a tvarech.
Lze najít i bonbóny bez cukru
Spoustu barev a chutí
Malé děti je mohou vdechnout
Žvýkací bonbóny
Žvýkací bonbóny představují kompromis mezi žvýkačkou a klasickým bonbónem.
Měkké a šťavnaté
Ideální pro dětské zoubky
Bývají gumové
Většinou obsahují cukr
Čokoládové bonbóny
Čokoládové bonbóny jsou vyrobené z bílé, mléčné nebo hořké čokolády a uvnitř mají náplň nejrůznějších příchutí.
Měkké
Sladké
Obvykle obsahují spoustu jednoduchých cukrů
Trápí vás zápach z úst? V tom případě sáhněte po bonbónech pro osvěžení dechu. Mají mentolovou příchuť a někdy se do nich přidávají i výtažky z bylinek, například z máty.
Podle čeho vybrat
Příchuť a tvar
Bonbóny se vyrábějí ve skutečně nepřeberném množství chutí. Vybírat nemusíte jen z těch tradičních, kterými jsou ovocné, mentolové, karamelové, smetanové nebo bylinkové. Vyzkoušet můžete i příchutě zeleninové či masové. Ano, i takové skutečně existují.
Stejně tak je to i s tvarem bonbónů. Kulaté, hranaté, šišaté jsou standardem. Ale seženete i bonbóny ve tvaru srdce, květin, zvířátek, filmových postaviček nebo nářadí.
Složení
Složení je u bonbónů důležité, pokud vás zajímá, z čeho jsou vyrobeny a zda nemohou uškodit vám nebo dětem.
- Želatinové bonbóny - obvykle se skládají z glukózového sirupu, cukru, želatiny, barviva, aromatu a ovocné šťávy
- Hroznový cukr - obsahuje 80–98 % hroznového cukru neboli glukózy
- Karamelky - čím více smetany obsahují, tím lépe; některé obsahují 16 % smetany, jiné pouhých 1,5 %
Na českém trhu koupíte i bonbóny bez cukru nebo bio bonbóny, které vznikají v rámci ekologického zemědělství a nepřidávají se do nich žádné chemické látky ani barviva.
Hmotnost
Nakupujete-li bonbóny ve velkém, pak vás nejspíš bude zajímat hmotnost balení. Na českém trhu klidně seženete i dvoukilové balení.
Vlastnosti a účinky
Bonbónem obvykle zaháníme chuť na sladké či jen tak mlsáme. Občas nám ale mohou být i prospěšné. Anebo nám aspoň nijak neuškodí.
- S obsahem CBD - takové bonbóny, které obsahují léčivou složku konopí, pomáhají bojovat s nespavostí, chronickými bolestmi a rovněž zmírňují stres a napětí
- Bezlepkové - mohou je konzumovat i celiaci
- Bylinné - léčí chřipku, nachlazení, bolest v krku nebo například bolesti zubů a dásní
Do bonbónů bez cukru výrobci obvykle dávají cukerný alkohol, který funguje jako náhradní sladidlo. Na druhou stranu ale může při větším zkonzumovaném množství působit projímavě.
Recept na bylinkové bonbóny
Nejenže bylinkové bonbóny skvěle chutnají, ale oceníte je i ve vaší domácí lékárničce.
Co budete potřebovat?
- 150 g medu
- 80 g cukru krystal
- 2,5 lžíce sušené nadrcené šalvěje a meduňky
- Šťávu z poloviny citrónu
Postup:
- Svařte si citrónovou šťávu s nadrcenými bylinkami, medem a cukrem.
- Po krátkém povaření zkuste kapku hmoty vyndat z hrnce. Pokud ihned ztvrdne, je hotová.
- Povařenou hmotu vlijte do vhodných formiček a po pár minutách bonbóny vyklepněte nebo vytlačte ven.
Bonbóny uchovávejte v uzavíratelné sklenici, aby nenavlhly. Cumlejte dva až tři bonbóny denně při rýmě nebo kašli.
Příslušenství
Nejčastější otázky
Brilantní modř je chemická látka. Není sice nijak škodlivá, ale nedoporučuje se podávat ji dětem.
Čím více, tím lépe. Některé obsahují pouze 0,2 % ovocné šťávy, jiné 25 %.
V tom lepším případě se vyrábějí z výtažků z řepy, špenátu, papriky, mrkve nebo kurkumy. V tom horším vznikají chemickou cestou. Dávejte si pozor především na azobarviva, která mohou negativně ovlivňovat činnost a pozornost dětí.