Jak vybrat bonbóny?

Ochutnejte měkké i tvrdé bonbóny, čokoládové nebo ovocné.

Který bonbón je pro vás tím pravým? Máte rádi čokoládové nebo dáte přednost zdravější variantě s vitamíny a výtažky z bylinek? Poradíme vám, podle čeho si bonbóny vybírat.

  • Michaela, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 4 minuty

Druhy bonbónů

Tvrdé bonbóny

Tvrdé bonbóny se nežvýkají, pouze cumlají. Vyrábějí se v mnoha příchutích a tvarech.

  • Lze najít i bonbóny bez cukru

  • Spoustu barev a chutí

  • Malé děti je mohou vdechnout


Žvýkací bonbóny

Žvýkací bonbóny představují kompromis mezi žvýkačkou a klasickým bonbónem.

  • Měkké a šťavnaté

  • Ideální pro dětské zoubky

  • Bývají gumové

  • Většinou obsahují cukr


Čokoládové bonbóny

Čokoládové bonbóny jsou vyrobené z bílé, mléčné nebo hořké čokolády a uvnitř mají náplň nejrůznějších příchutí.

  • Měkké

  • Sladké

  • Obvykle obsahují spoustu jednoduchých cukrů

Trápí vás zápach z úst? V tom případě sáhněte po bonbónech pro osvěžení dechu. Mají mentolovou příchuť a někdy se do nich přidávají i výtažky z bylinek, například z máty.

Podle čeho vybrat

Příchuť a tvar

Bonbóny se vyrábějí ve skutečně nepřeberném množství chutí. Vybírat nemusíte jen z těch tradičních, kterými jsou ovocné, mentolové, karamelové, smetanové nebo bylinkové. Vyzkoušet můžete i příchutě zeleninové či masové. Ano, i takové skutečně existují.

Stejně tak je to i s tvarem bonbónů. Kulaté, hranaté, šišaté jsou standardem. Ale seženete i bonbóny ve tvaru srdce, květin, zvířátek, filmových postaviček nebo nářadí.

Složení

Složení je u bonbónů důležité, pokud vás zajímá, z čeho jsou vyrobeny a zda nemohou uškodit vám nebo dětem.

  • Želatinové bonbóny - obvykle se skládají z glukózového sirupu, cukru, želatiny, barviva, aromatu a ovocné šťávy
  • Hroznový cukr - obsahuje 80–98 % hroznového cukru neboli glukózy
  • Karamelky - čím více smetany obsahují, tím lépe; některé obsahují 16 % smetany, jiné pouhých 1,5 %

Na českém trhu koupíte i bonbóny bez cukru nebo bio bonbóny, které vznikají v rámci ekologického zemědělství a nepřidávají se do nich žádné chemické látky ani barviva.

Takové karamelky mohou být poctivé, ale i šizené. Čím více smetany mají, tím lépe.

Hmotnost

Nakupujete-li bonbóny ve velkém, pak vás nejspíš bude zajímat hmotnost balení. Na českém trhu klidně seženete i dvoukilové balení.

Vlastnosti a účinky

Bonbónem obvykle zaháníme chuť na sladké či jen tak mlsáme. Občas nám ale mohou být i prospěšné. Anebo nám aspoň nijak neuškodí.

  • S obsahem CBD - takové bonbóny, které obsahují léčivou složku konopí, pomáhají bojovat s nespavostí, chronickými bolestmi a rovněž zmírňují stres a napětí
  • Bezlepkové - mohou je konzumovat i celiaci
  • Bylinné - léčí chřipku, nachlazení, bolest v krku nebo například bolesti zubů a dásní

Do bonbónů bez cukru výrobci obvykle dávají cukerný alkohol, který funguje jako náhradní sladidlo. Na druhou stranu ale může při větším zkonzumovaném množství působit projímavě.

Recept na bylinkové bonbóny

Nejenže bylinkové bonbóny skvěle chutnají, ale oceníte je i ve vaší domácí lékárničce.

Co budete potřebovat?

  • 150 g medu
  • 80 g cukru krystal
  • 2,5 lžíce sušené nadrcené šalvěje a meduňky
  • Šťávu z poloviny citrónu

Postup:

  1. Svařte si citrónovou šťávu s nadrcenými bylinkami, medem a cukrem.
  2. Po krátkém povaření zkuste kapku hmoty vyndat z hrnce. Pokud ihned ztvrdne, je hotová.
  3. Povařenou hmotu vlijte do vhodných formiček a po pár minutách bonbóny vyklepněte nebo vytlačte ven.

Bonbóny uchovávejte v uzavíratelné sklenici, aby nenavlhly. Cumlejte dva až tři bonbóny denně při rýmě nebo kašli.

Poznáte, které bonbóny jsou ty zdravé?

Příslušenství

Žvýkačky

Bonboniéry

Sušenky a piškoty

Čokoládové tyčinky

Oplatky, perníky a trubičky

Müsli tyčinky

Pečení

Nejčastější otázky

Co znamená, když bonbóny obsahují takzvanou brilantní modř?

Brilantní modř je chemická látka. Není sice nijak škodlivá, ale nedoporučuje se podávat ji dětem.

Kolik ovocné šťávy by měly bonbóny obsahovat?

Čím více, tím lépe. Některé obsahují pouze 0,2 % ovocné šťávy, jiné 25 %.

Z čeho se vyrábějí barviva do bonbónů?

V tom lepším případě se vyrábějí z výtažků z řepy, špenátu, papriky, mrkve nebo kurkumy. V tom horším vznikají chemickou cestou. Dávejte si pozor především na azobarviva, která mohou negativně ovlivňovat činnost a pozornost dětí.